pr

pr

Kucharz
[Przepisów: 16]

Zupa grochowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Jak przygotować grochówkę w nowoczesnym wydaniu? Pomoże w tym Bulion na wędzonym boczku Knorr.

Zupa grochowa

Składniki:

Zupa grochowa

 

  • 0,5 kg mięsa rosołowego z kurczaka bądź wieprzowiny
  • 200 g żółtego grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka mąki
  • ½ pora
  • ½ selera
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 100 g boczku wędzonego
  • majeranek, sól, pieprz czarny, liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa
Przygotowany wcześniej groch namocz w misce i pozostaw na około 24 godziny. Mięso

i warzywa zalej 2 litrami wody. Dodaj groch, przyprawy i kostkę Bulionu na wędzonym boczku Knorr, a następnie gotuj, aż groch będzie zupełnie miękki - rozgotowany. Podsmaż na patelni pokrojony drobno boczek wraz z cebulą. Dodaj dużą łyżkę mąki, zrób zamaszkę,

a następnie przełóż ją do zupy dokładnie mieszając, aby nie powstały grudy. Marchewkę

i mięso pozostałe z gotowania drobno posiekaj i na powrót umieść w garnku. Dopraw do smaku majerankiem i jeśli trzeba solą oraz pieprzem.