noculos

noculos

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

zupa jabłkowo-żurawinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo oryginalna zupa, podobną jadłam kiedyś u babci, jednak ten przepis jest zmodyfikowany.

zupa jabłkowo-żurawinowa

Składniki:

zupa jabłkowo-żurawinowa

 

Sposób przygotowania:

zupa jabłkowo-żurawinowa
Do litra gorącej wody wsypujemy cukier, łyżeczkę soku z cytryny i pokrojone w kawałki jabłka. Gotujemy az staną sie szkliste. Wyjmujemy z tak przygotowanego wywaru. Do zurawin dolewamy szklanke wody i miksujemy. Wlewamy żurawiny do naszego jabłkowego syropu, mieszamy, dodajemy około 2 łyzek mąki ziemniaczanej, zagotowujemy. Dodajemy wino, doprawiamy sokiem z cytryny. Cząstki jabłek wykładamy na talerze i zalewamy naszą ciepłą zupą.