Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa jarzynowa neapolitańska

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zupa jarzynowa neapolitańska : Obrane i umyte warzywa pokrajać na cienki makaronik lub zetrzeć na jarzynowej tarce,

Zupa jarzynowa neapolitańska

Składniki:

Zupa jarzynowa neapolitańska

 

  • 40 dag sezonowych warzyw (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por, kawałek kalafiora)
  • 1/2 szkl zielonego groszku
  • sól
  • parę ziaren pieprzu
  • 5 łyzek drobno startego sera edamskiego
  • 1/2 szkl śmietany
  • 4 łyżki drobnego makaronu
  • sporo posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa neapolitańska

Obrane i umyte warzywa pokrajać na cienki makaronik lub zetrzeć na jarzynowej tarce, kalafior podzielić na cząstki, zalać w garnku 1,5 l wrzącej wody, dodać sól, pieprz i gotować na dość silnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać makaron i gotowac dalsze 15 minut. Po odstawieniu zupy neapolitańskiej z ognia dodać ser, wlać śmietanę i wsypać zieloną pietruszkę.


 



Tagi:

makaron sery ser