Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy jajko, zagniatamy twarde elastyczne ciasto, gdy ciasto jest za rzadkie, dosypujemy niewielką ilość mąki.
Odrywamy małe kawałki ciasta tworząc zacierki, przekładamy na talerz wysypany mąka. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Do gotującego się rosołu dodajemy warzywa i zacierki, gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku.
Na końcu dodajemy posiekany koperek.
Odrywamy małe kawałki ciasta tworząc zacierki, przekładamy na talerz wysypany mąka. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Do gotującego się rosołu dodajemy warzywa i zacierki, gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku.
Na końcu dodajemy posiekany koperek.