Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo zdrowa zupa jarzynowa, z mięsem i lanymi kluseczkami, nadaje się również dla małych dzieci.

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

Składniki:

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami

 

  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1/2 pora ( biała część)
  • 1 l wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 1 udko kurczaka

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Do garnka wkładamy umyte i obrane ze skóry udko. Zalewamy wodą. Podpalamy płomień pod garnkiem i gotujemy mięso. Marchewkę i pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Dodajemy do wody z gotującym się mięsem. Dodajemy umytego pora związanego białą nicią. Gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie.Jajko ubijmy mikserem, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Miksujemy aż powstanie gęsta ale lejąca masa. W zależności od wielkości jajka można dodać mniej lub więcej mąki. Ciasto lejemy na gotującą się zupę tworząc kluseczki.Zupę zagotowujemy, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany koperek.