Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa biała
W garnku zagotowujemy wodę wraz z pokrojonymi warzywami - jeśli chcemy miec zupę czysta obieramy tylko jarzyny i po ugotowaniu wyjmujemy. ja wyjelam tylko seler, pietruszkę i galazki kopru, a marchew pozostawilam posiekana - kalafior narazie pozostae obok. Warzywny bulion powinien sie gotować troszkę , aby nabrał złotego koloru, ja dodaję jesczze podpalona cebulę. Następnie dodajemy kalafior i ponownie zagotowujemy - jesli mrozonny, gotujemy jeszcze 10 minyt, tak aby kalafior byl miekki. Kiedy bedzie juz odpowiedni, dodajemy smietanke, i wylaczamy grzanie, dodajemy sol, pieprz do smaku. Jesli chcemy mozna ugotowac w zupie ziemniaki, maly makaron czy ryż. Ja przygototwalam czysta zupkę, ale z dodatkami tez jest pyszna, Smacznego!