Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Zupa kalafiorowa biała

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta, mocno jarzynowa zupa. Zdrowa i smaczna.

Zupa kalafiorowa biała

Składniki:

Zupa kalafiorowa biała

 

  • 2 średnie merchewki
  • kawalek selera naciowego bądź w korzeniu
  • kilka gałązek kopru
  • 1 średnia pietruszka
  • kilka różyczek kalafioru - ja mialam mrożony
  • sól, pieprz
  • śmietanka słodka 12%

Sposób przygotowania:

Zupa kalafiorowa biała
W garnku zagotowujemy wodę wraz z pokrojonymi warzywami - jeśli chcemy miec zupę czysta obieramy tylko jarzyny i po ugotowaniu wyjmujemy. ja wyjelam tylko seler, pietruszkę i galazki kopru, a marchew pozostawilam posiekana - kalafior narazie pozostae obok. Warzywny bulion powinien sie gotować troszkę , aby nabrał złotego koloru, ja dodaję jesczze podpalona cebulę. Następnie dodajemy kalafior i ponownie zagotowujemy - jesli mrozonny, gotujemy jeszcze 10 minyt, tak aby kalafior byl miekki. Kiedy bedzie juz odpowiedni, dodajemy smietanke, i wylaczamy grzanie, dodajemy sol, pieprz do smaku. Jesli chcemy mozna ugotowac w zupie ziemniaki, maly makaron czy ryż. Ja przygototwalam czysta zupkę, ale z dodatkami tez jest pyszna, Smacznego!

Tagi:

kalafior