Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa kapuściana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa kapuściana to pożywna rozgrzewająca zupa z jarzynami, która świetnie smakuje jesienią jak i zimą.

Zupa kapuściana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kapuściana

 

  • porcja rosołowa
  • 200 g kapusty kwaszonej
  • około 200 g kapusty białej
  • 1większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • 600-700 g ziemniaków
  • 350-400 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściana
Do garnka przekładamy porcję rosołową, zalewy wodą - gotujemy wywar. Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do wywaru o gotujemy 10 minut.

Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut.

Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami.  
Zupa kapuściana
gotujemy wywar i dodajemy warzywa - ziemniaki, marchew, pietruszkę
Zupa kapuściana
następnie dodajemy kapustę białą i kwaszoną
Zupa kapuściana
cebulę podsmażamy razem z pokrojoną kiełbasą
Zupa kapuściana
smażonkę dodajemy do zupy, na koniec dodajemy koncentrat