Sposób przygotowania:
Zupa kapuściana
Do garnka z wodą wrzucić porcje rosołową i zagotować. Odszumować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszkę i seler starkować na tarce. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przekroić na pół i poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy porcja rosołowa zmięknie,wyjąć z wywaru i oddzielić mięso które ponownie wrzucić do wywaru. Następnie dodać kostkę rosołową oraz ziemniaki, warzywa wraz z kapustą. Gotować do miękkości. Cebulę z czosnkiem obrać, opłukać i drobniutko posiekać. Zasmażyć na oleju. Dodać do zupy. Przyprawić przeprawami i wrzucić śliwki. Wymieszać i podgotować. Przecier pomidorowy wymieszać z niewielką ilością wywaru i ponownie przelać do zupy. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.