Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa ziemniaczano-cukiniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna zupa z ziemniakami i cukinią. Mimo, że przygotowana na podsmażonym wędzonym boczku i kiełbasie, zupa jest lekka.

Zupa ziemniaczano-cukiniowa

Składniki:

Zupa ziemniaczano-cukiniowa

 

  • 25 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dkg mocno wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • cukinia
  • 1 marchewka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 3 duże ziemniaki
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 cukinia
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczano-cukiniowa

Etap 1

Zupa ziemniaczano-cukiniowa
Pokrojona w kostkę kiełbasa i boczek rumienione na oleju.

Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, zrumienić w garnku na oleju.

Etap 2

Zupa ziemniaczano-cukiniowa
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa dodane do kiełbasy z boczkiem.

Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, obraną marchewkę w półplasterki. Warzywa dodać do kiełbasy z boczkiem, podsmażać kilka minut.

Etap 3

Zupa ziemniaczano-cukiniowa
Obrane i pokrojone ziemniaki wrzucone do garnka.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do garnka, jeszcze kilka minut podsmażać.

Etap 4

Zupa ziemniaczano-cukiniowa
Bulion majeranek i pieprz dodane do warzyw z kiełbasą i boczkiem.

Wlać bulion, dodać majeranek i trochę pieprzu, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 5

Zupa ziemniaczano-cukiniowa

Jak ziemniaki będą już prawie miękkie, do zupy dodać umytą i pokrojoną w ćwierć plasterki cukinię (razem ze skórką).

Dogotować.

Etap 6

Zupa ziemniaczano-cukiniowa

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Tagi:

warzywa zupa