Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa kokosowa (Tajlandia)

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody.

Zupa kokosowa (Tajlandia)

Składniki:

Zupa kokosowa (Tajlandia)

 

  • 1,5 piersi z kurczaka
  • 330ml mleczka kokosowego
  • 5 cm świeżego imbiru
  • kostka rosołowa drobiowa
  • łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 4 kawałki listków kolendry do przybrania

Sposób przygotowania:

Zupa kokosowa (Tajlandia)
Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać bulion, mleczko kokosowe dodać imbir. Gotować 5 min. zamieszać 2-3 razy. dodać mięso. Gotować 10 min. Dodać pastę curry, sos rybny, cukier i kolendrę gotować jeszcze 3-4 min. Podawać przybrane gałązką kolendry.