joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Zupa koperkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa szczawiowa - 15 minut i zupa gotowa.

Zupa koperkowa

Składniki:

Zupa koperkowa

 

  • 2 pęczki koperku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 żółtka
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • sól. pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa
Myjemy i drobno siekamy koperek. Gotujemy bulion. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy drobno pokrojony koperek i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy zupę z ognia, wlewamy żółtka, które wcześniej mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.