Sposób przygotowania:
Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Wg. mnie koperkowa smakuje na bulionie cielęcym. Zdarzało mi się ją jednak robić również na kostce i smakowała super, więc wybór bulionu pozostawiam już Wam. Połowę koperku, tę bliżej korzonków, siekamy drobniutko. Posiekany koperek podsmażamy 1-2 minuty na maśle. Dodajemy do gorącego bulionu. Odstawiamy garnek z zupą z ognia. Śmietanę mieszamy z mąką. W celu uniknięcia zważenia się śmietany, "hartujemy" ją , tzn wlewamy do niej łyżkę gorącej zupy. Mieszamy. Po chwili wlewamy jeszcze trochę gorącej zupy,ponownie mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy. Zagotowujemy zupę ponownie. Odstawiamy na chwilę, dzięki czemu smaki się połączą, a my w tym czasie pozostały koperek drobniutko siekamy. Wsypujemy do zupy, mieszamy. Ja tę zupę niemal zawsze podaję z lanymi kluskami, na które przepis znajdziecie tu : https://gotujmy.pl/kluski-lane,przepisy-dania-przepis,164300.html
Asci