mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa-krem szparagowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sycąca, smaczna zupka z białych szparagów. Kolejny raz przekonałam się, że proste rozwiązania bywają najsmaczniejsze:)

Zupa-krem szparagowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa-krem szparagowa

 

  • 500 g białych szparagów
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem szparagowa
Szparagi oczyścić z włókien, umyć, pokrajać na kawałki, zalać 6 szklankami osolonej i ocukrzonej wody. Gotować na wolnym ogniu, uważając,
aby szparagów nie przegotować gdyż stracą aromat.
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, połączyć z zupą.
Następnie rondel zdjąć z ognia, dodać do zupy roztrzepane żółtka rozprowadzone niewielką ilością wrzącej zupy. Postawić na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć zupę z ognia, lekko przestudzić i zmiksować.
Przed podaniem posypać zupę posiekanym koperkiem.
Zupa-krem szparagowa
Etap 1
Zupa-krem szparagowa
Etap 2
Zupa-krem szparagowa
Etap 3
Zupa-krem szparagowa
Etap 4

Tagi:

szparagi