Sposób przygotowania:
Zupa-krem szparagowa
Szparagi oczyścić z włókien, umyć, pokrajać na kawałki, zalać 6 szklankami osolonej i ocukrzonej wody. Gotować na wolnym ogniu, uważając,
aby szparagów nie przegotować gdyż stracą aromat.
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, połączyć z zupą.
Następnie rondel zdjąć z ognia, dodać do zupy roztrzepane żółtka rozprowadzone niewielką ilością wrzącej zupy. Postawić na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć zupę z ognia, lekko przestudzić i zmiksować.
Przed podaniem posypać zupę posiekanym koperkiem.
aby szparagów nie przegotować gdyż stracą aromat.
Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, połączyć z zupą.
Następnie rondel zdjąć z ognia, dodać do zupy roztrzepane żółtka rozprowadzone niewielką ilością wrzącej zupy. Postawić na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdjąć zupę z ognia, lekko przestudzić i zmiksować.
Przed podaniem posypać zupę posiekanym koperkiem.