monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1311]

Zupa krem z warzyw podbijany miętą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dodatek mięty powoduje,że zupa jest orzeźwiająca, ale nie jest smakiem dominującym. Dla mnie dosyć zaskakujący efekt, ale naprawdę smaczny. Serdecznie polecam.

Zupa krem z warzyw podbijany miętą

Składniki:

Zupa krem z warzyw podbijany miętą

 

  • 860 g cukinii
  • 40 g pietruszki
  • 80 g kapusty
  • 2 duże łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1200 ml wody
  • sól, pieprz cytrynowy
  • garść liści mięty

Sposób przygotowania:

Zupa krem z warzyw podbijany miętą

ETAP 1:

Zupa-Krem warzywny podbijany miętą
w rondlu rozgrzać lek i wrzucić seler [ietruszkę i kapustę

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać do niego posiekanej kapusty, pokrojonej pietruszki i selera. Zrumienić.

ETAP 2:

Zupa-Krem warzywny podbijany miętą
do garnka dodać cukinię wraz z wodą i zagotowac

Następnie dodać grubo pokrojoną cukinię ( ja użyłam mrożonych zapasów). Dodać wodę i całość doprowadzić do wrzenia.

ETAP 3:

Zupa-Krem warzywny podbijany miętą
do wpół ugotowaneh zupy dodać szpinak i gotowac do miękkości

Gdy to nastąpi dodać szpinak i gotować do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać listki mięty i zmiksować wszystko na krem. Można podawać z makaronem.

Smacznego!