Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 359]

Makaron z pieczarkami i kaparami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, łatwy i niedrogi pomysł na obiad z dodatkiem makaronu, który zrobicie w 30 minut. Zresztą sami spróbujcie.

Makaron z pieczarkami i kaparami

Składniki:

Makaron z pieczarkami i kaparami

 

  • ok. 400 g makaronu (świderki)
  • 300 g pieczarek
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • olej do smażenia
  • 250 ml śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczarkami i kaparami
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przełożyć na półmisek. 

Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki i wymieszać z winem i cukrem.

Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Dodać koncentrat i gotować przez chwilę do wyparowania alkoholu. 

Kolejno wlać śmietanę i dodać kapary, dusić pod przykryciem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Gotowy sos wylać na makaron. 

Posypać natką pietruszki.