mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa marchewkowo-pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Marchewkowo-pomarańczowa jest zupą bardzo aromatyczną, delikatnie pikantną i cudownie pachnącą owocem pomarańczy :)

Zupa marchewkowo-pomarańczowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa marchewkowo-pomarańczowa

 

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • pół kg marchewki
  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka
  • 3/4 szklanki pora
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-pomarańczowa
Marchewki myję dokładnie, obieram, płuczę i kroję w plasterki. Pora kroję w cienkie plasterki. W rondelku lub garnuszku rozgrzewam olej, wsypuję do niego pokrojoną marchewkę i smażę ze startym imbirem, plasterkami pora około 5 minut, aż por będzie miękki. Wlewam wywar warzywny lub drobiowy i gotuje całość na niewielkim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż marchew będzie miękka. Miksuje zupę blenderem na gładką masę. Dodaje do zmiksowanej masy świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy i mieszam. Na koniec doprawiam zupę solą do smaku.
Zupa marchewkowo-pomarańczowa
Marchewkę myję, obieram, płuczę i kroję w plasterki
Zupa marchewkowo-pomarańczowa
Wszystko razem gotuję na niewielkim ogniu ok. 20-30 minut
Zupa marchewkowo-pomarańczowa
Masę marchewkową miksuję za pomocą blendera na jednolity krem