SUPERPRZEPIS

Zupa marchwiowa na rozgrzanie

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Zupa marchwiowa na rozgrzanie Więcej zdjęć (5)

Idealna na chłodne zimowe popołudnie. Nie tylko zupa działa rozgrzewająco. Pysznym dopełnieniem, również rozgrzewającym, są czosnkowe grzanki.

Składniki:

Zupa marchwiowa na rozgrzanie

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 3 marchwie,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju do zrumienienia cebuli,
  • 1/3 papryczki chili,
  • 1 kostka rosołowa,
  • Pieprz, papryka do smaku,
  • Szczypta imbiru,
  • Ok 3 szklanki wody,
  • Dodatkowo:
  • Pestki dyni do podania,
  • Czosnkowe grzanki:
  • 2 kromki chleba,
  • Łyżka masła,
  • 2 duże ząbki czosnku.

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchwiowa na rozgrzanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Między czasie marchew obieramy i kroimy na mniejsze części ( w grube plastry, kostkę). Pokrojoną marchew dodajemy do cebuli. Chwilkę obsmażamy. Papryczkę chili drobno siekamy, dodajemy do marchwi. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie zupę miksujemy. Ponownie stawiamy na gazie, podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Gotową rozlewamy na talerze, miseczki itp. Podajemy z przygotowanymi grzankami i pestkami dyni. Czosnkowe grzanki: Chleb kroimy w kostkę (można usunąć skórkę, ale niekoniecznie). Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojony chleb . Całość podgrzewamy na małym ogniu do zrumienienia grzanek. Co jakiś czas grzanki mieszamy, aby z każdej strony były rumiane.
Zupa marchwiowa na rozgrzanie
Marchew obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę
Zupa marchwiowa na rozgrzanie
Pokrojona marchew obsmażamy na zrumienionej cebuli
Zupa marchwiowa na rozgrzanie
Warzywa podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, gotujemy do miękkości.
Zupa marchwiowa na rozgrzanie
Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy