Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa miso (Japonia)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papierem osuszyć wodorost i naciąć go w kilku miejscach. Zagotować 1200 ml wody,

Zupa miso (Japonia)

Składniki:

Zupa miso (Japonia)

 

  • tabliczka wodorostu konbu o boku 15 cm
  • 3 łyżki płatków bonito
  • 125 g czerwonego miso
  • 125 g miękkiego tofu
  • 2-3 dymk

Sposób przygotowania:

Zupa miso (Japonia)
Papierem osuszyć wodorost i naciąć go w kilku miejscach. Zagotować 1200 ml wody, wrzucić wodorost, odstawić na 10 min., wyjąć glona i dolać jeszcze 250 ml wody. Ponownie zagotować. Dodać płatki bonito, wymieszać. Przecedzić, mieszając dodać miso. Pokroić tofu w drobną kostkę i rozłożyć do miseczek. Do zupy wrzucić pokrojone w talarki szalotki, wymieszać i rozlać do miseczek.