misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa ogórkowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo szybka nieskomplikowana zupa ogórkowa. W zasadzie robi się sama. Lubią ją nie tylko dzieci, ale i dorośli.

Zupa ogórkowa z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ogórkowa z ryżem

 

  • 1 duży słoik ogórków kiszonych
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 100 g ryżu

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z ryżem
Do garnka na tarce o małych oczkach ścieramy ogórki. Wlewamy do nich zalewę oraz rosół. Stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5-10 minut. Ryż dokładnie przepłukujemy. Robimy to do momentu, aż woda przestanie barwić się na biało. Następnie tak przygotowany ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy tak jak lubimy, albo al dente albo do miękkości. Na talerz dajemy porcję ryżu i nalewamy zupę.
Zupa ogórkowa z ryżem
Do garnka na tarce o małych oczkach ścieramy ogórki
Zupa ogórkowa z ryżem
Do garnka z ogórkami wlewamy zalewę z ogórków oraz rosół
Zupa ogórkowa z ryżem
Ryż dokładnie przepłukujemy aż woda przestanie barwić się na biało
Zupa ogórkowa z ryżem
Na talerz układamy porcję ugotowanego ryżu

Tagi:

ogórki