Zupa orientalna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Marchewkę umyć, obrać i pokroić na plasterki grubości 1/2 cm (z plasterków foremką do ciastek można wykroić kwiatki)...

Zupa orientalna

Składniki:

Zupa orientalna

 

  • Na 4 porcje:
  • 1 mała marchewka
  • 800 ml wywaru z kurczaka (najlepiej świeżo ugotowanego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mirin
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa orientalna

1. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na plasterki grubości 1/2 cm (z plasterków foremką do ciastek można wykroić kwiatki). Wywar doprowadzić do wrzenia, włożyć marchewkę i gotować przez 6 - 8 minut, aż będzie miękka.


2. Jajk wbić do miseczki i roztrzepać. Wywar zestawić z ognia i ciągle mieszać, stopniowo wlewając jajka. DO zupy dodać mirin, sos sojowy i sok z cytryny. Wymiueszać i posolić do smaku.


1 porcja: 110 kcal


Przepis pochodzi z książki Sushi Marlisy Szwillus

Wydawnictwo: Hechette Livre