Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa piwna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kto lubi piwo ten na pewno polubi delikatną i kremową zupę piwną z kruchą bezą, polecam warto spróbować.

Zupa piwna

Składniki:

Zupa piwna

 

  • 250ml ciemnego piwa
  • 250ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • laska wanilii
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 białko
  • 60g cukru pudru
  • orzechy laskowe
  • kakao

Sposób przygotowania:

Zupa piwna
Piwo zagotuj z wanilią, białko ubij z cukrem pudrem, na blachę wyłożoną papierem wyłóż cztery bezy, posyp je kakaem, orzechami i upiecz . W rondelku skarmelizuj cukier, wlej śmietankę i zagotuj. Gorącym płynem zahartuj żółtka a potem wlej je do gorącego piwa. Zupę powoli podgrzewaj do momentu aż zacznie gęstnieć ( nie gotuj) gotową zupę dopraw cukrem i podawaj z bezą

Tagi:

piwo