Boo

Boo

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zupa pomidorowa alla krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miałam ochotę na zupę krem, ale w domu nie było pomidorów. Z pomocą nadeszła passata!

Zupa pomidorowa alla krem

Składniki:

Zupa pomidorowa alla krem

 

  • 500g passaty
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 3-4 łyżeczki cukru brązowego nierafinowanego
  • pół szklanki bulionu
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku przekrojony na 3-4 części
  • pół marchewki starkowanej na drobnych oczkach
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 2 kromki chleba
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 surowa marchewka pokrojona w krótkie słupki
  • natka pietruszki do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa alla krem
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek i podsmażać do zeszklenia. Dolać passatę i trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodać śmietanę, zamieszać, gotować kilka minut. Dosypać cukier brązowy, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż część cieczy odparuje. Dodać starkowaną marchewkę, pomieszać. Doprawić według uznania. Całość zmiksować mikserem lub blenderem tak, aby nie było już kawałków cebuli ani czosnku. W międzyczasie przygotować grzanki - pokroić kromki chleba w drobne kosteczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię (dosłownie z odrobiną oliwy), posypać delikatnie przyprawą do kurczaka i podsmażać do zarumienienia kawałków chleba, mieszając/potrząsając patelnią. Zupę podawać z grzankami, kawałkami marchewki, udekorowane natką pietruszki.