Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa alla krem
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i czosnek i podsmażać do zeszklenia. Dolać passatę i trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego. Podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Dodać śmietanę, zamieszać, gotować kilka minut. Dosypać cukier brązowy, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż część cieczy odparuje. Dodać starkowaną marchewkę, pomieszać. Doprawić według uznania. Całość zmiksować mikserem lub blenderem tak, aby nie było już kawałków cebuli ani czosnku. W międzyczasie przygotować grzanki - pokroić kromki chleba w drobne kosteczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię (dosłownie z odrobiną oliwy), posypać delikatnie przyprawą do kurczaka i podsmażać do zarumienienia kawałków chleba, mieszając/potrząsając patelnią. Zupę podawać z grzankami, kawałkami marchewki, udekorowane natką pietruszki.