Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupełnie inna zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z ciecierzycą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

 

  • 1 duża cebula
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki. Przesmażyć. W tym czasie w garnku zagotować przecier z koncentratem, doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem, papryką i przyprawą. Zagotować. Paprykę z cebulą zalać wodą, zagotować i przelać do garnka z ‘zupą’. Gotować 5 minut. Ciecierzyce przepłukać, osączyć i wrzucić do zupy, zagotować. Gorącą zupę rozlać na talerze, można posypać natką
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki. Przesmażyć.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
W tym czasie w garnku zagotować przecier z koncentratem, doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem, papryką i przyprawą. Zagotować.
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Paprykę z cebulą zalać wodą, zagotować i przelać do garnka z ‘zupą’. Gotować 5 minut. Ciecierzyce przepłukać, osączyć i wrzucić do zupy, zagotować.