gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa pomidorowa - gołąbkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowaną zupę pomidorową podaję jako pierwsze danie na obiad. Polecam - jest pyszna i treściwa.

Zupa pomidorowa - gołąbkowa

Składniki:

Zupa pomidorowa - gołąbkowa

 

  • 1 cebula
  • 700 gram przyprawionego mięsa mielonego
  • 2,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 większej główki kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 9 łyżek koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa - gołąbkowa

ETAP 1:

Zupa pomidorowa - gołąbkowa
Obraną cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy przez chwilę na patelni.

ETAP 2:

Zupa pomidorowa - gołąbkowa
Do cebuli dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy.

Dodajemy mięso mielone, mieszając przesmażamy.

ETAP 3:

Zupa pomidorowa - gołąbkowa
Do wody wrzucamy marchewkę oraz kostki rosołowe.

Wodę wlewamy do większego garnka, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie oraz obraną i potartą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Zagotowujemy.

ETAP 4:

Zupa pomidorowa - gołąbkowa
Do wywaru dodajemy poszatkowaną kapuste.

Kapustę szatkujemy i dodajemy do wrzątku.

ETAP 5:

Zupa pomidorowa - gołąbkowa
Do wywaru dodajemy mięso mielone, ryż, koncentrat, ketchup i przyprawy.

Następnie dodajemy przesmażone mięso mielone oraz wsypujemy ryż. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Mieszamy i wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zupę wylewamy na talerze.