Sposób przygotowania:
Pomidorowa z soczewicą
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, następnie dodać 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej uformować malutkie klopsiki.
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w grubsze słupki i delikatnie przesmażyć na maśle, następne zalać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości soczewicy.
Kiedy soczewica jest miękka z wywaru wyjąć marchewkę i pozostałe warzywa , a soczewicę zmiksować do zmiksowanej zupy dolać przecier pomidorowy i klopsiki, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i włożyć wcześniej wyjętą marchew.
Gdyby zupa była za gęsta, należy dolać 1 szklankę wody bo to nie ma być zupa krem. Makaron ugotować osobno w dużej ilości osolonego wrzątku po ugotowaniu odcedzić. Makaron ułożyć w talerzu i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać zieleniną.
Marchew, pietruszkę i seler pokroić w grubsze słupki i delikatnie przesmażyć na maśle, następne zalać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości soczewicy.
Kiedy soczewica jest miękka z wywaru wyjąć marchewkę i pozostałe warzywa , a soczewicę zmiksować do zmiksowanej zupy dolać przecier pomidorowy i klopsiki, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i włożyć wcześniej wyjętą marchew.
Gdyby zupa była za gęsta, należy dolać 1 szklankę wody bo to nie ma być zupa krem. Makaron ugotować osobno w dużej ilości osolonego wrzątku po ugotowaniu odcedzić. Makaron ułożyć w talerzu i zalać gorącą zupą przed podaniem posypać zieleniną.