monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1335]

Zupa porowo-ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ziemniaczana zupa w trochę innej odsłonie,serdecznie zapraszam:)

Zupa porowo-ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa porowo-ziemniaczana

 

  • 150 g pory ( jasnozielone i białe części)
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki (korzeń)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3-4 ziemniaki ( w zależności od wielkości)
  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-ziemniaczana
W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojone w krążki i oczyszczone pory. Podsmażyć aż zmiękną. Trwa to około 10 minut. W między czasie marchewkę i pietruszkę obrać i umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka 5 minut po porach i dalej razem podsmażać. Boczek pokroić w małą kostkę i dodać do garnka po kolejnych 5 minutach. Smażyć aż boczek delikatnie się wytopi. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w słupki i dodać do garnka. Wlać wodę i zagotować. Gdy wywar zawrze wrzucić kostkę rosołową i gotować zupę do momentu osiągnięcia przez ziemniaki miękkości. Przed podaniem posypać posiekaną natką ( jeśli ma być jedynym daniem obiadowym podać z pieczywem). Smacznego!
Zupa porowo-ziemniaczana
pokrojone w krążki pory podsmażyć na oleju
Zupa porowo-ziemniaczana
dodać marchewkę i pietruszkę i dalej podsmażać
Zupa porowo-ziemniaczana
boczek pokroić w kostkę dodać do warzyw i delikatnie go wytopić
Zupa porowo-ziemniaczana
dodać ziemniaki oraz wodę i gotować do miękkości skałdników

Tagi:

ziemniaki