gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa rabarbarowo - truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę rabarbarowo - truskawkową podaję z z makaronem. Najlepiej smakuje schłodzona. Moja rodzina za nią przepada.

Zupa rabarbarowo - truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rabarbarowo - truskawkowa

 

  • 450 gram rabarbaru
  • 300 gram mrożonych truskawek
  • 2,5 litra wody
  • 150 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (32g)
  • opakowanie makronu świderki

Sposób przygotowania:

Zupa rabarbarowo - truskawkowa
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Rabarbar dokładnie płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Rabarbar przekładamy do garnka, dodajemy truskawki i wlewamy 2,5 litra wody. Całość gotujemy do momentu, aż rabarbar i truskawki będą miękkie. Następnie wywar przecedzamy z owoców przez sito. Po czym wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i zagotowujemy. Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Mieszamy. Porcję makaronu wykładamy na talerz i wlewamy zupę.
Zupa rabarbarowo - truskawkowa
Rabarbar przekładamy do garnka, dodajemy truskawki i wlewamy 2,5 litra wody. Całość gotujemy do momentu, aż rabarbar i truskawki będą miękkie.
Zupa rabarbarowo - truskawkowa
Następnie wywar przecedzamy z owoców przez sito.
Zupa rabarbarowo - truskawkowa
Do wywaru wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy.
Zupa rabarbarowo - truskawkowa
Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Mieszamy.