Sposób przygotowania:
Rabarbarowe muffinki na jog. naturalnym
Rabarbar umyć,osuszyć i obrać. Pokroić na kawałki o grubości około 2 mm. Przełożyć do miski,dodać 2 łyżki ekstraktu i cukier waniliowy,wymieszać i odstawić na 10 minut. W między czasie do miski przesiać mąkę oraz sól, cukier trzcinowy a także proszek do pieczenia i sodę.Wymieszać suche składniki. Do miski z mlekiem dodać jogurt,śmietanę, olej oraz jajka i,wrzucić rabarbar dokładnie wymieszać. Mieszankę mokrych składników dodać do suchych,dodać rabarbar ( dobrze wyskrobać soki z dna miski) i szybko i niezbyt dokładnie wymieszać. Foremki silikonowe napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec je około 20. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić na około 3-5 minut.Wyjąć z piekarnika. Wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do rondelka przełożyć konfiturę i rozpuścić aż stanie się płynna. Następnie końcówką do miksowania zup zmiksować konfiturę. Łyżeczkę smarować każdą muffinkę i odłożyć aby polewa konfiturowa zastygła. Smacznego! Z podanych składników zrobiłam 18 babeczek średniej wielkości,zapraszam:))
gosia56
mysza75