bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Zupa rybna wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobry i sprawdzony przepis. Smacznego,

Zupa rybna wigilijna

Składniki:

Zupa rybna wigilijna

 

  • ziele angielskie, 4 jaja, masła, cebula, 2 łyżki tartej bułki, łyżka mąki, łyżka masła

Sposób przygotowania:

Zupa rybna wigilijna
Ryby oskrobać, wypatroszyć, rozciąć na pól i obrać z mięsa. Głowy, ości i płetwy włożyć do rondelka, dodać masła, trochę pokrajanej włoszczyzny, szczelnie przykryć i pod dusić (uważać, aby nie przypalić). Po czym zalać wodą (2 1), dodać resztę włoszczyzny oraz przyprawy i ugotować. Mięso ryby przepuścić przez maszynkę, zmieszać z jajecznicą usmażoną z 2 jaj, wbić 2 jaja surowe, dodać posiekaną cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, mąkę, pieprz, sól oraz kawałek masła. Wszystko dobrze wyrobić i formować wałeczki grubości palca. Gotować je w wywarze odcedzonym starannie z ości, głów i płetw — przez 15 min., po czym wyjąć, pokrajać w talarki i włożyć do wazy razem z ugotowanymi jarzynami.