Sposób przygotowania:
Zupa rybna wigilijna
Ryby oskrobać, wypatroszyć, rozciąć na pól i obrać z mięsa. Głowy, ości i płetwy włożyć do rondelka, dodać masła, trochę pokrajanej włoszczyzny, szczelnie przykryć i pod dusić (uważać, aby nie przypalić). Po czym zalać wodą (2 1), dodać resztę włoszczyzny oraz przyprawy i ugotować. Mięso ryby przepuścić przez maszynkę, zmieszać z jajecznicą usmażoną z 2 jaj, wbić 2 jaja surowe, dodać posiekaną cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, mąkę, pieprz, sól oraz kawałek masła. Wszystko dobrze wyrobić i formować wałeczki grubości palca. Gotować je w wywarze odcedzonym starannie z ości, głów i płetw — przez 15 min., po czym wyjąć, pokrajać w talarki i włożyć do wazy razem z ugotowanymi jarzynami.