Zupa rybna ma wielu fanów, ale grono jej przeciwników również nie należy do najmniejszych. Tak intensywny smak trzeba po prostu lubić.
Nie każdemu pasują wyraziste aromaty składnika głównego jakim są dzwonki lub filety, nie rzadko okraszone innymi częściami ryb. Dla wszystkich zwolenników tego typu kuchni przygotowaliśmy ciekawą bazę przepisów, które warto przetestować w swoim domu.
Tym bardziej, że zupa rybna należy do najbardziej pożywnych, zdrowych oraz ekonomicznych posiłków. Możemy bowiem wykorzystać do jej przyrządzenia najzwyklejszego karpia czy łatwo dostępnego lina. Przydadzą się także elementy innych owoców morza takie jak np. skorupki po krewetkach czy głowy mniejszych ryb (okoni, karasi, płoci). Wzmocnią esencję i dodadzą koloru bulionowi.
Tak rozgrzewający posiłek najlepiej smakuje zimą, nie ma jednak żadnych przeciwwskazań by serwować go w ciepłe, letnie dni jako alternatywę dla chłodników. W przypadku tej zupy można poeksperymentować i skosztować przepisów z całego świata.
Bardzo popularna jest u nas rosyjska zupa rybna, tak zwana Ucha. Prawdziwi smakosze wychwalają także jej tajską lub węgierską odmianę. Jeżeli lubimy konkretny gatunek ryb z pewnością ucieszy nas opcja przewidująca przygotowanie zupy rybnej z dorsza czy też szczupaka.
Prezentowane poniżej przepisy to receptury dla ludzi ze smakiem, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni i nade wszystko kochają ryby. Ale dla tradycjonalistów również coś się znajdzie, dlatego zachęcamy do wertowania kategorii poniżej.
Zdjęcie: Fotolia
Tym bardziej, że zupa rybna należy do najbardziej pożywnych, zdrowych oraz ekonomicznych posiłków. Możemy bowiem wykorzystać do jej przyrządzenia najzwyklejszego karpia czy łatwo dostępnego lina. Przydadzą się także elementy innych owoców morza takie jak np. skorupki po krewetkach czy głowy mniejszych ryb (okoni, karasi, płoci). Wzmocnią esencję i dodadzą koloru bulionowi.
Tak rozgrzewający posiłek najlepiej smakuje zimą, nie ma jednak żadnych przeciwwskazań by serwować go w ciepłe, letnie dni jako alternatywę dla chłodników. W przypadku tej zupy można poeksperymentować i skosztować przepisów z całego świata.
Bardzo popularna jest u nas rosyjska zupa rybna, tak zwana Ucha. Prawdziwi smakosze wychwalają także jej tajską lub węgierską odmianę. Jeżeli lubimy konkretny gatunek ryb z pewnością ucieszy nas opcja przewidująca przygotowanie zupy rybnej z dorsza czy też szczupaka.
Prezentowane poniżej przepisy to receptury dla ludzi ze smakiem, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni i nade wszystko kochają ryby. Ale dla tradycjonalistów również coś się znajdzie, dlatego zachęcamy do wertowania kategorii poniżej.
Zdjęcie: Fotolia