Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zupa serowa z gruszką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nazwa tej zupy nie oddaje wcale jej smaku ani aromatu. Walory zupy poznamy dopiero, gdy ją konsumujemy..

Zupa serowa z gruszką

Składniki:

Zupa serowa z gruszką

 

  • gruszka soczysta 1 szt
  • cebula 2 średnie szt
  • seler naciowy 3 łodygi
  • masło 5 dag
  • ser pleśniowy (rokpol) 15 dag
  • słodka śmietana 1/2 szklanki
  • bulion warzywny 750 ml
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z gruszką
Cebulę obrać i drobno posiekać. Łodygi selera naciowego oczyścić i pokroić w plasterki.Masło stopić, dodać cebulę oraz seler. Smażyć, często mieszając, przez mniej więcej 5 minut.Następnie zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.Ser - ja dziś dodałam ser Brie...- rozgnieść widelcem.Połączyć ze śmietaną.Dodać do zupy.Wymieszać. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito.Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z kawałkami gruszki.Każdą porcję ozdobić plasterkiem gruszki i liśćmi selera naciowego.

Tagi:

sery ser