Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa szczawiowa na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Liście szczawiu przebrać, usunąć ogonki, opłukać, osą­czyć i posiekać. Cebulę

Zupa szczawiowa na zimno

Składniki:

Zupa szczawiowa na zimno

 

  • półtora litra bulionu z kurcza­ka (może być z kostki)

 

  • 20 dag szczawiu

 

  • cebula

 

  • 2 żółtka

 

 

  • 2 jaja ugotowane na twardo

 

  • łyżka oliwy

 

  • łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa na zimno
Liście szczawiu przebrać, usunąć ogonki, opłukać, osą­czyć i posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę i razem ze szczawiem poddusić w łyżce oliwy. Bulion zagotować, dodać szczaw i cukier, gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Żółtka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, rozprowadzić szklanką gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać. Ostudzoną zupę wstawić na godzinę do lodówki. Do każdego talerza zupy włożyć połowę jaja. Podawać z krakersami lub paluszkami z sezamem.

Tagi:

szczaw