kulinarneabc.pl

kulinarneabc.pl

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zupa szczawiowa z topionym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka wiosenna zupa szczawiowa z serem topionym. Doprawiona czosnkiem, koperkiem i słodką śmietaną. Zupę można podać z pieczywem.

Zupa szczawiowa z topionym serem

Składniki:

Zupa szczawiowa z topionym serem

 

  • 500 g szczawiu
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • Serek topiony z szynką
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z topionym serem
Nastawić w garnku wodę lub bulion, wrzucić pokrojone ziemniaki i ząbki czosnku. Posolić i gotować do miękkości. Pod koniec można dodać nieco posiekanego koperku. Dodać do zupy pokrojony szczaw, nieco soli i gotować do miękkości. Teraz dodać topiony ser i mieszać do rozpuszczenia, nie gotować. Następnie dodać śmietankę i wymieszać. Podgrzać zupę nie gotując.

Zupę można zmiksować na gładki krem.

Podawać posypaną świeżym koperkiem.