Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 426]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja ulubiona zupa kojarząca mi się z dzieciństwem - zupa szczawiowa z jajkiem. Uwielbiam jeść ją razem z ugotowanymi ziemniakami, które stopniowo wrzucam do zupy.

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone mięso z kurczaka, włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie, Vegetę. Zagotowujemy i gotujemy ok. godziny, co jakiś czas zbierając męty.

Wywar doprawiamy solą i pieprzem. Szczaw dokładnie myjemy (płuczemy kilka razy), osuszamy, kroimy, podduszamy na maśle. 

Jajka gotujemy na twardo.

Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, przecedzamy bulion przez sito. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy szczaw, marchewkę i pietruszkę, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.

Na koniec dodajemy do zupy mleko, zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem.

Do zupy dodajemy jajka pokrojone w kostkę.

Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z pieczywem.

Tagi:

szczaw zupa