Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z jajkiem
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone mięso z kurczaka, włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie, Vegetę. Zagotowujemy i gotujemy ok. godziny, co jakiś czas zbierając męty.
Wywar doprawiamy solą i pieprzem. Szczaw dokładnie myjemy (płuczemy kilka razy), osuszamy, kroimy, podduszamy na maśle.
Jajka gotujemy na twardo.
Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, przecedzamy bulion przez sito. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy szczaw, marchewkę i pietruszkę, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Na koniec dodajemy do zupy mleko, zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy jajka pokrojone w kostkę.
Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z pieczywem.
Wywar doprawiamy solą i pieprzem. Szczaw dokładnie myjemy (płuczemy kilka razy), osuszamy, kroimy, podduszamy na maśle.
Jajka gotujemy na twardo.
Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, przecedzamy bulion przez sito. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy szczaw, marchewkę i pietruszkę, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Na koniec dodajemy do zupy mleko, zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy jajka pokrojone w kostkę.
Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub z pieczywem.