ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Zupa szczawiowa z makaronem gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa szczawiowa jest naszą ulubioną zupą, zwłaszcza po niedzieli gdy zostanie nam rosół, szczawiowa lubimy z różnymi dodatkami.

Zupa szczawiowa z makaronem gwiazdki

Składniki:

Zupa szczawiowa z makaronem gwiazdki

 

  • rosół z kury wiejskiej lub inny 2,5 litra,
  • marchew z rosołu 3 sztuki,
  • szczaw konserwowy 2 słoiki,
  • woda 1/2 litra,
  • śmietana 18% 200 ml,
  • mąka pszenna 5 łyżek,
  • przyprawa w płynie - ile potrzeba,
  • pieprz mielony - ile potrzeba,
  • makaron gwiazdki 1 opakowanie,
  • jajka ugotowane na twardo 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z makaronem gwiazdki
Rosół z kury wiejskiej zagotować, dodać marchewki z rosołu rozdrobnione widelcem.

Wlać dwa słoiczki szczawiu, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu.

Wodę wymieszać z mąką, śmietaną i wlać do zupy, mieszając do zagotowania i zagęszczenia zupy.

Do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony.

Makaron gwiazdki ugotować wg opisu na opakowaniu, jajka ugotować na twardo, podawać zupę z makaronem i jajkami.