zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Zupa szczawiowa z ziemniakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Przedstawiam Wam moją wersję zupy szczawiowej. Jest pyszna i właśnie na świeżym szczawiu najlepsza. Polecam.

Zupa szczawiowa z ziemniakami

Składniki:

Zupa szczawiowa z ziemniakami

 

  • 7 skrzydełek z kurczaka
  • 350 g świeżego szczawiu
  • 2 marchewki ( duże )
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/4 korzenia selera
  • 9 ziemniaków ( większych )
  • ok. 2 l wody
  • 1 szk słodkiej śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • kucharek w płynie ( opcjonalnie )
  • 10 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z ziemniakami
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć do niego umyte skrzydełka. Gotować na małym ogniu prawie do miękkości, lekko doprawić.

Ziemniaki, marchew i seler obrać, umyć. Seler i marchew zetrzeć na tarce a ziemniaki pokroić w kostkę.

Gdy skrzydełka są prawie miękkie dodać do garnka starte warzywa oraz ziemniaki i posiekany koperek i natkę pietruszki. Gotować do miękkości, doprawić.

Szczaw dokładnie umyć i pokroić, dodać do zupy, zagotować. Śmietanę zahartować w dzbanku zupą i wlać mieszankę do garnka z zupą, wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić.

Zupę podawać z ugotowanymi wcześniej na twardo jajkami.  

Tagi:

zupa