superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealnie kwaśna, orzeźwiająca, lekka oraz bardzo prosta w przygotowaniu - zupa szczawiowa z jakiem, którą zawsze gotuję kiedy tylko pojawi się świeży szczaw.

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • 1,2 litra wywaru drobiowego ( lub warzywnego )
  • 6- 7 ziemniaków ( zależy od wielkości)
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Szczaw bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na wąskie paski. Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę, aby równomiernie się dogotowały.

Do garnka wrzucamy pokrojone i umyte ziemniaki i zalewamy wywarem. Nastawiamy gaz i dorzucamy szczaw.

Gotujemy około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i zabielamy ją śmietaną dokładnie mieszając i dopiero tak przygotowaną wcześniej śmietanę wlewamy do garnka z zupą.

Gotową zupę serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi:

zupa szczaw