Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z jajkiem
Szczaw bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na wąskie paski. Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę, aby równomiernie się dogotowały.
Do garnka wrzucamy pokrojone i umyte ziemniaki i zalewamy wywarem. Nastawiamy gaz i dorzucamy szczaw.
Gotujemy około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i zabielamy ją śmietaną dokładnie mieszając i dopiero tak przygotowaną wcześniej śmietanę wlewamy do garnka z zupą.
Gotową zupę serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Do garnka wrzucamy pokrojone i umyte ziemniaki i zalewamy wywarem. Nastawiamy gaz i dorzucamy szczaw.
Gotujemy około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i zabielamy ją śmietaną dokładnie mieszając i dopiero tak przygotowaną wcześniej śmietanę wlewamy do garnka z zupą.
Gotową zupę serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.