muza164

muza164

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa szczawiowa jest jedną z moich ulubionych zup wiosennych. Ma wytrawny i bardzo konkretny smak. Najlepiej smakuje, gdy jest przygotowana, tak jak u mnie, ze świeżego, własnoręcznie zerwanego szczawiu.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 1 marchewka starta na tarce lub rozdrobniona w blenderze
  • 1 pietruszka starta na tarce lub rozdrobniona w blenderze
  • 150 g szczawiu umytego i drobno pokrojonego
  • 1 litr bulionu warzywnego z dwóch kostek
  • 1 łyżka masła
  • 120 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka mąki wymieszanej z odrobiną wody
  • pieprz do smaku
  • pęczek szczypiorku
  • jajka

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Przygotowanie: 1.Marchewkę i pietruszkę ugotuj w bulionie do miękkości. Dodaj szczaw i gotuj około 15 minut. Następnie dodaj łyżkę masła. 2.Śmietanę wymieszaj z mąką rozpuszczoną w odrobinie wody. Zahartuj to odrobiną zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka cały czas mieszając. 3.Szczypiorek drobno pokrój i wsyp do zupy. Dopraw pieprzem. 4.Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!!!