jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Zupa szczawiowo-stokrotkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rośliny myjemy. Łodyżki szczawiu usuwamy.

Zupa szczawiowo-stokrotkowa

Składniki:

Zupa szczawiowo-stokrotkowa

 

  • 2 porcje
  • 15 dag szczawiu
  • 15 dag liści stokrotki oraz jeszcze nie rozwiniętych pąków
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 3 łyżki stołowe śmietany
  • Cukier
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowo-stokrotkowa
Rozgrzewamy olej i dusimy na nim szczaw i liście oraz pąki stokrotek, po czym oprószamy maką, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy. Na końcu solimy, doprawiamy cukrem i ewentualnie zupę miksujemy, a następnie dodajemy śmietanę.

Tagi:

szczaw