Zupa szparagowo- groszkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kolorowa wiosenna zupa na upalne dni

Zupa szparagowo- groszkowa

Składniki:

Zupa szparagowo- groszkowa

 

  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 8-9 cebulek dymek
  • 450 gram mrożonego zielonego groszku
  • 150 gram małych szparagów
  • 3 plasterki bekonu bez skóry
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 kromki czerstwego białego chleba
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowo- groszkowa
Postawiłam wywar na ogniu. Opłukałam dymki, obrałam i grubo pokroiłam. Wrzuciłam do wywaru razem z mrożonym groszkiem i doprowadziłam do wrzenia. Szparagi opłukałam, obcięłam i odłożyłam ich czubki. Resztę grubo pokroiłam, dodałam do garnka z wywarem. Gotowałam pod przykryciem 10 minut do miękkości. Plastry bekonu pokroiłam,wrzuciłam na patelnię i obsmażyłam na złoty kolor. Chleb pokroiłam w małą kostkę i smażyłam 2 minuty często obracając. Po ugotowaniu zielony groszek i szparagi zmiksowałam na puree. Dodałam czubki szparagów, gotowałam 5 minut na małym ogniu. Wlałam zupę do miseczek. Posypałam kawałkami bekonu i grzankami. Zrobiłam kleksy ze śmietany.