gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzina bardzo lubi zimne zupy owocowe

Zupa truskawkowa

Składniki:

Zupa truskawkowa

 

  • 0.5 kg truskawek
  • 10 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowa
Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie płuczemy. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy dwa litry wody i zagotowujemy. Do gotujących się truskawek dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Śmietankę mieszamy z mąką i wlewamy do gotującej się zupy. Zupę studzimy i podajemy z makaronem.