halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybka do zrobienia zupa truskawkowa. Można podać na zimno jak i na gorąco .Schłodzona mocno dobra na upały.

Zupa  truskawkowa

Składniki:

Zupa truskawkowa

 

  • truskawki świeże 1 kg
  • galaretka truskawkowa 1 sztuka
  • cukier 1|3 szklanki
  • wino wytrawne białe 0,5 litra
  • woda mineralna nie gazowana 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowa
Truskawki umyć ,odszypułkować. Zostawić kilka truskawek do dekoracji.W sokowirówce zrobić sok z truskawek.Do garnka wlać sok z truskawek wino wytrawne białe , może być również czerwone, jeśli ktoś ma to może być też wino truskawkowe.Do wina z sokiem truskawkowym dodać cukier oraz wodę mineralną niegazowaną . Zagotować, zdjąć z ognia , wsypać galaretkę truskawkową , mieszać do rozpuszczenia.Zupę można podać np z groszkiem ptysiowym , malutkimi biszkopcikami lub z makaronem . Można podać na gorąco lub schłodzić w lodówce . Wtedy dobra zupa na gorące dni.