paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zupa truskawkowa z makaronem i miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka zupa z truskawkami i suszoną miętą oraz makaronem. Idealna na letnie ciepłe dni, lub jesienne z mrożonych truskawek.

Zupa truskawkowa z makaronem i miętą

Składniki:

Zupa truskawkowa z makaronem i miętą

 

  • truskawki 1 kg
  • woda 1,5 litra
  • kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata
  • makaron 150 g
  • śmietana 2 łyżki
  • mięta suszona do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowa z makaronem i miętą
Truskawki obrać z szypułek i opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować jak na kompot. Podczas gotowania do smaku dodać suszoną miętę.

Kisiel truskawkowy rozprowadzić z odrobiną zimnej wody i wlać do gotujących się truskawek energicznie mieszając.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę częściowo zmiksować blenderem aby dodatkowo była gęstsza.

Na koniec dodać śmietanę i wymieszać, podawać z ugotowanym makaronem.