ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Placuszki z batatami i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Takie placuszki są bardzo smaczne i delikatne a jabłko dodaje im jeszcze lepszego smaku. Przypadną do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Placuszki z batatami i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z batatami i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z batatami i jabłkiem
Dwa duże bataty obrać ze skór i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wbić dwa jajka, wsypać przesianą szklankę mąki pszennej i dwie łyżki mąki żytniej.

Wlać pół szklanki mleka i dodać szczyptę soli oraz odrobinę proszku do pieczenia. Wymieszać wszystko razem pod koniec dodać 1/2 obranego jabłka i pokrojonego na drobne cząstki.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni w głębszym tłuszczu na złoty kolor.  
Placuszki z batatami i jabłkiem.
Dwa duże bataty obrać ze skór i zetrzeć na tarce.
Placuszki z batatami i jabłkiem.
Do potartych batatów wbić dwa duże jajka.
Placuszki z batatami i jabłkiem.
Odmierzyć pół szklanki mleka 3,2 % i dodać.
Placuszki z batatami i jabłkiem.
Piec placuszki na rumiany kolor z dwóch stron.