Sposób przygotowania:
Placuszki z batatami i jabłkiem
Dwa duże bataty obrać ze skór i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wbić dwa jajka, wsypać przesianą szklankę mąki pszennej i dwie łyżki mąki żytniej.
Wlać pół szklanki mleka i dodać szczyptę soli oraz odrobinę proszku do pieczenia. Wymieszać wszystko razem pod koniec dodać 1/2 obranego jabłka i pokrojonego na drobne cząstki.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni w głębszym tłuszczu na złoty kolor.
Wlać pół szklanki mleka i dodać szczyptę soli oraz odrobinę proszku do pieczenia. Wymieszać wszystko razem pod koniec dodać 1/2 obranego jabłka i pokrojonego na drobne cząstki.
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni w głębszym tłuszczu na złoty kolor.