Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zupa z bakłażana i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, warzywna zupa o orientalnym smaku

Zupa z bakłażana i papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z bakłażana i papryki

 

  • 1 bakłażan,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryczka chili,
  • pomidory krojone w puszce,
  • 1 litr bulionu cielęcego,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • ocet winny,
  • Sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • wegeta,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Zupa z bakłażana i papryki
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na masełku. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, bakłażana myjemy i kroimy je w większą kostkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do niej bakłażana, dusimy chwilkę, a następnie dodajemy paprykę. Gdy wszystko razem się poddusi to dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy pod przykryciem około 5 minut. W między czasie przygotowujemy bulion. Warzywa przekładamy do bulionu.Całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, doprawiając przyprawami wedle uznania. Przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojoną natkę.
Zupa z bakłażana i papryki
Wszystkie warzywa obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Zupa z bakłażana i papryki
Warzywa dusimy, a następnie chwilę wszystko gotujemy.
Zupa z bakłażana i papryki
Zupę posypujemy natką i doprawiamy do smaku.
Zupa z bakłażana i papryki
Dzięki dodaniu curry zupa ma bardzo specyficzny smak.