Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Zupa z czerstwego chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa ta zwana jest inaczej wodzianka jest ona popularna na śląsku. Doskonała jak nie mamy akurat za wiele w lodówce lub gdy zostanie nam chleb.

Zupa z czerstwego chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerstwego chleba

 

  • 13dag suchego chleba
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z czerstwego chleba
Zagotować 2 litry wody, dodać chleb i zagotować. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i dusić chwilę pod przykryciem. Gdy będzie gotowa dodać do gotującego się chleba, wraz z rozgniecionym czosnkiem doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Zupę gotować jeszcze ok 15-20 minut. Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem, podawać z posiekaną natką pietruszki.
Zupa z czerstwego chleba
Zagotować wodę dodać do chleb i zagotować.
Zupa z czerstwego chleba
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć i chwilę dusić pod przykryciem
Zupa z czerstwego chleba
Cebulę dodać do gotującego się w garnku chleba
Zupa z czerstwego chleba
Zupę doprawić do smaku i gotować jeszcze 15-20 minut

Tagi:

chleb