Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa z dyni z grzaneczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna, pachnąca jesienią zupka z dyni.

Zupa z dyni z grzaneczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z dyni z grzaneczkami

 

  • 1,5 litra bulionu
  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • imbir mielony
  • chilli mielone
  • 2 kromki chleba

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni z grzaneczkami
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy do miego troszkę mielonego imbiru i chilli. Wg upodobań, w zależności od tego czy lubimy ostre, czy łagodne zupy. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę i odrobinę soli. Całość podduszamy tak, żeby cebula była miękka, ale nie zrumieniona. Dodajemy miąższ z dyni i bulion( ja dodałam drobiowo- wołowy) i całość gotujemy do momentu, gdy dynia będzie miękka. Dodajemy do zupy śmietanę i miksujemy wszystko przy użyciu blendera. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami przygotowanymi z pokrojonego w kostkę chleba, zrumienionego na patelni.
Zupa z dyni z grzaneczkami
W garnku podsmażamy posiekaną cebulkę z przyprawami.
Zupa z dyni z grzaneczkami
Następnie dodajemy miąższ z dyni i bulion.

Tagi:

dynia chleb