Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa z głąba i liści kalafiora :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiedy kupujemy kalafiora z reguły liście i głąb odrzucamy , a to błąd . można z tych części zrobić doskonałą zupę i jarzynkę .

Zupa z głąba i liści kalafiora :

Składniki:

Zupa z głąba i liści kalafiora :

 

  • 3 szklanki pokrojonego w kostkę głąba kalafiora i wyciętych z liści grubych
  • żyłek
  • 3 różyczki kalafiora
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 kostka bulionu warzywnego Knorra
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • sól
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa z głąba i liści kalafiora :
Części kalafiora, ziemniaki , kostki bulionowe zalać wodą i gotować 45 minut .Przetrzeć na miazgę blenderem . Dodać masło , koper , śmietankę . Zagotować . Doprawić solą .

Można robić wersję wegetariańską używając wywaru z warzyw . Można gotować na rosole .

Przepraszam za jakość zdjęcia - jest to jedno z pierwszych zdjęć kulinarnych jakie zrobiłam ( nie wiedziałam jeszcze że nie fotografuje się zabielanej zupy na białym talerzu i wyszł jak wyszło .) .Zapomniałam poprawić na lepsze.

Tagi:

kalafior