lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa z jajek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna zupa jajeczna z grzankami... Smacznego!

Zupa z jajek

Składniki:

Zupa z jajek

 

  • bulion z kostki rosołowej
  • 4 jajka
  • ok. 6 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka kromek chleba
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa z jajek
Bulion z kostki rosołowej musimy zagotować. Cztery jajka rozbijamy i całe dajemy do miseczki. Rozbite jajka roztrzepujemy za pomocą widelca, a w następnej kolejności dodajemy do tego około sześć łyżek mąki i bardzo dokładnie całość mieszamy. Masa z jajek i mąki powinna wyjść gęsta i nie powinna mieć grudek. Do gotującego się na niedużym ogniu bulionu z kostki rosołowej dodajemy bardzo ostrożnie zrobioną wcześniej masę jajeczną. Całość dobrze dobrze mieszamy, a później zagotowujemy. Zupę jajeczną doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą ( jeżeli ktoś chce to jeszcze można dodać inne przyprawy). Natkę pietruszki bardzo dokładnie myjemy, a później drobno siekamy i dodajemy do zupy. Całość mieszamy ze sobą dokładnie. Zupę podajemy z grzankami ( chleb kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju).

Tagi:

jajko chleb jajka