Sposób przygotowania:
zupa z kalarepy
Kość gotować około pół godziny (od zawrzenia) w około 2,5 l wody .W międzyczasie liście kalarepy (bez łodyżek) pogotować przez 20 minut w osobnym garnku w około 1/2 l wody .
Kalarepę , marchew i pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do wywaru . Po 15 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone liście kalarepy . Wywar z liści wlać do zupy , doprawić według smaku . Jak ziemniaki będą miękkie , zagęścić zupę mąką roztrzepaną w niewielkiej ilości wody .
Kalarepę , marchew i pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do wywaru . Po 15 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone liście kalarepy . Wywar z liści wlać do zupy , doprawić według smaku . Jak ziemniaki będą miękkie , zagęścić zupę mąką roztrzepaną w niewielkiej ilości wody .
dusia30